Interview VVG in de Telegraaf: Alarm om fors hogere accijns vloeibaar gas

nieuws

Interview VVG in de Telegraaf: Alarm om fors hogere accijns vloeibaar gas

De voorzitter van de Vereniging Vloeibaar Gas (VVG), Hans Verhoeven, heeft in een interview met de Telegraaf aandacht gevraagd voor de mogelijke accijnsverhoging voor LPG, en daarmee propaan.

De voorzitter van de Vereniging Vloeibaar Gas (VVG), Hans Verhoeven, heeft in een interview met de Telegraaf aandacht gevraagd voor de mogelijke accijnsverhoging voor LPG, en daarmee propaan. Tarieven van honderdduizend huishoudens en mkb-bedrijven die propaan gebruiken worden door een plan voor accijnsheffing fors hoger. Sommigen betalen tot vier keer meer. „Terwijl ze geen alternatief hebben”, stelt Hans Verhoeven. Het gaat om een voorgestelde accijnsstijging van ongeveer €300 naar €1200 per jaar. Dat staat althans als optie in een rapport van het ministerie van Financiën, die daarin een lijst met mogelijkheden geeft fossiele subsidies af te bouwen.

Het gebruik van lpg en propaan nam de laatste jaren af. Het aantal lpg-rijders krimpt gestaag, de overheid subsidieert de overstap naar schonere elektrische auto’s. Maar nadat bekend werd dat Nederland van het aardgas af moet, en het Groningse veld sluit, „is er een sterke interesse in propaan en lpg”, wijst Verhoeven op fonkelnieuwe bulktanks en gasflessen buiten de steden. Tuincentra, vakantieparken, campinghuisjes, bouwplaatsen, oliebollenkramen en foodtrucks, terrasverwarmers, huizen en de bedrijven met een groot erf die geen aansluiting op het aardgasnet kregen zijn afhankelijk van propaan.

Soms gebruiken ze het als reserve en zekerheid bij stroomuitval. Boeren zetten dit bijproduct van dieselraffinage in voor het drogen van gewassen. Bovendien legt Gasunie na het besluit tot sluiting geen aardgasleidingen meer aan. “Er is voor bedrijven vaak geen krachtig alternatief voor de hoge temperaturen die nodig zijn voor de verhitting van bakovens, staal en voor voedselverwerkers die heet water gebruiken”, stelt Verhoeven.

De VVG heeft haar zorgen over dit mogelijke scenario geuit bij de Tweede Kamer. Wij zijn blij dat dhr. Eerdmans (JA21) aandacht vraagt voor het gebruik van propaan en het belang van een eerlijke prijs.

Meer nieuws

De VVG op de NOS: Gasprijs drijft huishoudens en bedrijven naar propaantanks

10 oktober 2022

Topman Hans Verhoeven (VVG) over biopropaan bij BNR Zakendoen

28 september 2022

Benzineauto’s ombouwen voor goedkoper lpg: ombouwgarages draaien overuren | De Ondernemer Onderweg

19 april 2022

Waarom het tankstation vooral niet van het gas af moet. Zes vragen aan Angelique Berden van Autogas

13 januari 2022

Mark Harbers (VVD): “Eindlat klimaatdoel ligt in 2050 en dat is een marathon en geen sprint.”

7 oktober 2021

Mark Harbers (VVD): Gehele ideeënrijkdom van groot belang voor bebouwde omgeving

6 april 2021

Inloggen